«

»

Dec 22 2009

Whiskybloggen: Port Ellen 9th Release

PE30.jpg

Då var den värsta rusningen över när Sverige fick 288 flaskor av den 30 åriga Port Ellen. Trots den låga tilldelningen finns fortfarande flaskor kvar på SB. 57,7 % i alkoholhalt för en whisky som är 30 år gammal är rätt häftigt. En rund och len whisky med perfekt balans men ändå kraftigt rökig. Så beskrviver de flesta denna whisky. Jag har inte öppnat min flaska än men man är en aning sugen kan jag säga.

Jag får tacka Dragan och Stefan för att de köade åt mig uppe i Stockholm (Ville vara säker på att få en) och Jakob som tog med sig flaskorna hem. Det gick faktiskt två flaskor till Emmaboda eftersom Thomas investerade i en. Jag förmodar att den folien åker av i sommar efter en golfrunda nere i Trummenäs. När min folie åker av vet jag inte än, men man blir sugen bara av att skriva om whiskyn

Doft: Komplex, avrundad men fortfarande trots åldern, pigg med mogna päron och viss tjärton, havet närvarar, likt en promenad på stranden bland vrakgods . Även söta maltnyanser och bakom dem, skaldjur, ostron med viss citron, sedan virgin olive oil, delikat och attraktiv.

Smak: Klassisk Port Ellen, börjar sött med mäktig rökighet, uppfyllande, söt och värmande, med salt, anspråkslös men voluminös.

Avslutning: Mycket lång och värmande med fabulös rökighet i runt avslut.

Övrigt:  Port Ellen slöt slutligen sina portar 1983 och är nu en av de allra mest eftertraktade maltwhiskyn på marknaden. Sedan år 2000 har Port Ellen buteljerat sina skatter årligen och detta år är det följaktligen dags för den 9:de upplagan. Allt enliogt Diageo

Share Button
Ermin skriver:

Hej vilken fin blogg du har.Vi skulle gärna vilja ha med dig i vår nya topplista för svenskabloggar på svenskabloggar.topplista.comVem som helst kan registrera sig och få gratis besökare men vi besöker även personligen bloggar vi gillar och skickar en sån här inbjudan.Du kan registrera dig även om du inte vill länka tillbaka till topplistan men då syns du inte lika mycket som de som har en röstknapp på sin blogg så det är en rekommendation om du vill synas och få fler besökare till din blogg.Välkommen!Ermin RajicBloggwork.com

Martina skriver:

Ja det låter ju så gott när du beskriver dofter och smaker, men jag kan tyvärr inte se mig sitta där och smaka på en Whisky. Kanske även jag mognar med åren och ser tjusningen i de ljuva dropparna.Men va fasen, öppna den nu då! Morgen kann es zu spät sein!