«

»

maj 12 2013

Whiskybloggen: En whiskyprovning i Nybro

HasseNilssonHastigt och lustigt hamnade jag på en whiskyprovning i Nybro. Provningsledare var Hasse Nilsson från Box Destilleri i Ådalen. Han berättade  förstås om allt mellan himmel och jord vad beträffande whisky. Samt lite till. Eftersom jag twittrade under provningen skrev jag att det var svårt att få tyst på Nilsson. Från destilleriets officiella twitterflöde kom svaret. Ge honom en gammal Banff så blir han nog tyst 🙂

Ja nu hade han med sig några riktigt spännande malter. Två av dem hade jag aldrig provat innan och utav de buteljeringarna hade jag inte provat någonting.

En av dem var ett destillat på en 11 månaders sherrylagrad Box. Nu har jag på kort tid provat en 11 månaders och en 17 månaders av deras lagringar. Och om jag nu har blivit imponerad av dessa lagringar så undrar jag vad det blir av detta efter 3 år när det får kallas whisky. Har stora förhoppningar och förväntningar. Som en del av er vet så håller vi på att starta en ny whiskyklubb här i Emmaboda, där vi bl.a. planerar för att köpa in 3 andelsfat. Vi tror mycket på den här whiskyn när den kommer att tappas upp. Jag återkommer senare med mer info.

 

Längst fram hade vi destillatet från Box. Annars såg uppställning ut som följer fr.v.

  • Littlemill 22 y.o. 48,3%
  • Port Dundas Single Grain 20y.o. 57,4%
  • Bladnoch 20 y.o.55,9%
  • Glenfarclas Family Cask 1996
  • Inchgower 32 y.o.

 

Det var en blind provning och vi fick rösta på de två bästa.  Ingower korades som vinnare med Littlemill och grainwhiskyn som goda tvåor. Det här var en riktigt höjdarprovning. Jag får tacka arrangörerna i Nybro som även bjöd på lite mat efter provningen.

portdundasJag får avsluta med att säga. det var första gången någonsin jag druckit en grain. Jag är väldigt konservativ när det gäller whisky. Bland all fin whisky vi provade denna afton så blev jag väldigt förtjust i denna grain från Port Dundas. En whisky som lagrats 20 år på sherryfat. Det är väl just tjusningen med whisky. Man flyttar sina egna gränser och uppfattningar. Whiskyn kan överraska vilken kväll som helst. Denna buteljering finns på systembolaget och kostar 1399 kr. Den är verkligen värd sitt pris.

När vi nu hade Box Destilleri på besök på den här provningen vill jag slå ett slag för att köpa ett eget fat. Just Box tror jag kommer att bli en alldeles fantastisk whisky inom sinom tid. Därför tror jag att det är ett alldeles utmärkt sätt att få en whisky där man själv kan bestämma vilket recept man vill ha. Dessutom få en personlig prägling på sin whisky där man själv får bestämma när den ska tappas upp på flaskor.

Box_Ankare_Lagerhus_Webb
Nu kanske inte alla vill investera i 70 flaskor av samma sort och därför kommer vi starta upp en whiskyförening där vi bl.a. ska köpa in 3 olika fat från Box för andelar. Varje andel kommer bestå av 2 flaskor av varje sort, alltså 6 flaskor. Totalpriset kommer ligga mellan 600-700kr/flaska. Gå in på facebook och meddela ditt intresse eller maila mig

Sláinte
Holger Berndt
Följ mig på twitter

Share Button