«

»

okt 02 2013

Holger Berndt

Whiskybloggen: Ännu en Craftmen’s Tour at Bowmore

imageVi lämnade Port Ellen och checkade in på Lambeth House i Bowmore. Snabbt tog vi oss ner till destilleriet för arr reka lite vad som fanns i shopen. Sedan bort till Duffies bar för en ”half pint”

Ute hamnen var det riktigt lågvatten. Blir nog lite mera i eftermiddag av ett annat sorts vatten som ger lite högre vågor –  ljudvågor

Vi var borta på destilleriet och beställde att få tappa en egen whisky direkt från fatet. När vi kom tillbaka och det var dags får vår Craftmen’s Tour hade man dukat fint och en sample av den whisky vi skulle tappa för hand.

imageVår ciceron blev åter Lynda Grey. Hennes kunskap och entusiasm  gör att vi får en härlig atmosfär omedelbart. När vi provat den 16 åriga sherrylagrade cask som vi ska buteljera beställde vi sju !!! flaskor. Det var en gudomlig doft av frukter och svarta körsbär med kraftig mörk choklad.

Sedan tog Lynda oss på en destilleri-tur och högst uppe i malt-floor gick en annan profil och plöjde i kornet  för att gro. Det var Philip Gray som hade extremt roligt åt vårt klubb-namn Malt Towers. Han ligger bakom valen av fat till Maltmen’s och Mashmen’s selection. Två gudomliga malter i begränsad upplaga.

imageNär vi kom till still-room fick Ola svänga över armen på the spirit safe när destillatet gick från heart till tail.. Jag frågade Angus som var Still-man om han skulle välja fat till nästa Craftsmen Collection. Han svarade ”that will be a good one”

Sedan var det dags för buteljering av den 16 åriga , sherrylagrade whiskyn. 7 flaskor skulle pumpas upp, fyllas, etiketteras, plomberade och signerade. Under tiden fick vi en dram av samma fat. En underbar whisky med en doft av frukt, svarta körsbär med en smak av russin och mörk choklad.

Sedan letade Lynda fram två andra fat där vi fick smaka ur. En var samma sprit som lagrats i ett annat sherryfat vid samma tidpunkt. Den hade totalt andra noter. Sherrydoften var påtaglig men det fanns kraftig läder och tobak i både doft och smak. Vi provade även ett 13 årigt bourbonfat med vaniljtoner och banan.

Vi återvände till shopen där Lynda hällde upp var sin Mashmen’s selection. Vi köpte tillsammans 5 flaskor av denna makalösa whisky.

Nu sitter vi på Lochside Hotell och summerar en underbar dag.

 

image

image

 

image

 

image

Share Button