«

»

okt 03 2013

Holger Berndt

Whiskybloggen: Caol Ila överraskade

imagePå slingriga väger tar vi oss från Bunnahabhain till Caol Ila. 2011 ökade man kapaciteten från 5,7 milj liter till 6,4 milj liter sprit. Nu har man ofrivilligt ta en period av underhåll. Idag går 95% till blender industrin och till största del till Johnny Walker som just nu röner stora försäljningsframgångar världen över. Stordriften är påtaglig.

Men det är just här jag inser som inte den stora koncernen Diageo inser. Varumärket Caol Ila är inte bara för blendedmarknaden. De gör jäkla god single malt. Som sista malt i provningen får vi prova en malt direkt ur ett fat. En malt som visar sig senare vara helt underbar. Tyvärr kan vi inte buteljera en egen flaska för att ta hem. Man tänkte helt enkelt inte på Single malt kunden och den merförsäljning den hade inneburit. Jag tror man missade 10.000-15.000kr i försäljning idag på Caol Ila. Synd på en sådan fin malt

Det vi provade

New make 70,2%
12 Y.O. 43%
25 Y.O. 43%
Feis Ile 2013 15 Y.O. 56,5 % 3000 flaskor. Fantastisk med en skvätt vatten.
Caol Ila 24 Y.O. 56,5% Sherry cask direkt ur ett fat som aldrig kommer att buteljers vilket är synd och skam för en sådan underbar malt.

Caol ila kunde ställa upp 4 riktig bra malter där förstås den sista stack ut rejält och överraskade rejält.

I morgon lämnar vi Islay för destination Glasgow. Men först hinner vi med ytterligare en tur runt ön. Vi har ingen mer provning inbokad, men vi kommer besöka destillerierna Bruichladdich och Kilchoman

 image

image

image

Share Button