«

»

okt 19 2013

Holger Berndt

Whiskybloggen: Laphroaig 25 y.o. släpps på systembolaget

laphroaig25yoDet legendariska destilleriet Laphroaig på ön Islay släpper en 25 årig cask på 45,1% den 1 November. Priset landar på 2990:- .  Den  svenske importören Edrington skickar med dessa smak-noter från sin hemsida

Färg: Lätt guldig

Doft: Initialt så upptäcker man snabbt doften av honung och röda äpplen. Med lite vatten framkommer aromer från söta aprikoser och mörk choklad tillsammans med spår av kanel och muskot. En kombination av marmelad och paranötter följer. Dolt bakom alla dessa smaker finns den karaktäristiska Islay-torven

Smak: En ekig torrhet kombinerat med torv tenderar till att ta över de sötare smakerna. För att få fram sötheten behövs bara lite vatten och då upplevs den genom en mjuk torrhet, innan en tydlig smak av torv och salt hav infinner sig.

Smaknoterna beskriver en klassisk whisky från Laphroaig. Med tanke på den 30-åriga ”Extremly Rare” som numera bara kan köpas på whiskyauktioner kan man ha höga förväntningar på denna. Nu blev det en ”tvål-debatt” om den 23-åriga 1989 när den släpptes och att det skulle ha skadat destilleriets anseende. Var och en får själv bedöma. Jag har själv inte provat 1989 och kanske låter jag bli.  Istället provar jag en 25-årig i stället. Om jag hinner köpa den innan den tar slut.

Share Button