«

»

Nov 23 2013

Holger Berndt

Whiskybloggen: Första whiskyprovningen genomförd

   whiskyprovning131122 026Roger Melander från Box ledde den första officiella whiskyprovning i Malty Towers Whisky Association. Han höll en intressant och mycket uppskattad föreläsning om whisky-tillverkningens ädla konst och hur man kan prova whisky.  21 medlemmar lyssnade och fick ny kunskap och även en hel del skratt. En mycket lyckad afton.

Själva provningen var en blindprovning där var och en fick dela ut en poäng till de två bästa. Roger hade med sig 3 sorters från Box av de recept som vi har som andelsfat i klubben. Dessa hade legat på fat i 24-25 månader. Mot dessa ställde vi tre riktigt svåra utmanare. Nu är det naturligt stor skillnad på drycker som är lagrade i två år mot drycker som är lagrade mellan 15-21 år. Men alla var vi överens om att destillaten från Box gjorde väldigt bra ifrån sig i det här sällskapet. Så här blev resultatet.

wprovning131122

1. Bowmore 16 y.o. Sherry Cask. Handfilled 53,2%

2. Glendronach 21 y.o. Parliament 48%
Springbank 15 y.o. 46%

4. Box Försmak Bourbon 52,9%

5. Box Försmak Sherry orökt 52,6%
Box Försmak Sherry rökt 52,2%

 

 

 

Mina egna reflektioner över provningen är att det var fantastiskt kul att träffa medlemmarna i föreningen. Både nya och kända ansikten. Roger Melander var perfekt som provningsledare. Alla lärde vi oss något nytt. Samtidigt få träffa han som är ansvarig för våra fat och hur han tänker i processen för framtagning av destillat. Känns tryggt för oss som fatägare hos Box.

wprovning131122_2Jag är inte direkt förvånad över hur man röstade på innehållet i glasen. Den Bowmore som jag tappade själv på destilleriet när vi besökte Islay i oktober är en unik himla bra whisky. Trots att det var många ”nya” whiskyälskare så kunde de med Rogers vägledning innan provningen åldersbestämma och själva avgöra vad som fanns i glaset och vilka de tyckte var bäst.

Den whisky som överraskade på mig mest var Box orökta bourbonfatlagrade destillat. Får den ett par år till på nacken kommer den bli riktigt bra. Överhuvudtaget så instämmer jag i kören av lovord vad man får ut i pannorna uppe i Ådalen. Betänk att de endast hade 24-25 månader på nacken. Tänk vad som kan hända med att dubbla den tiden.

Avslutningsvis vill jag tacka Roger Melander från Box för hans medverkan på denna provning. Det uppskattades av alla deltagare. Tack till alla medlemmar som med ett stort intresse och ett glatt humör kom på provningen. Vi åt en god buffé-middag på Hotell Amigo efter provningen varefter vi gick tillbaka och provade lite till av det som var kvar i glasen.

whiskyprovning131122 028 DSCN0036  whiskyprovning131122 014 whiskyprovning131122 029

 

DSCN0033whiskyprovning131122 040whiskyprovning131122 039 whiskyprovning131122 038 whiskyprovning131122 035 whiskyprovning131122 034

Share Button