«

»

Dec 07 2013

Holger Berndt

Whiskybloggen: Då Mackmyra kom till byn

mackmyra reserveJa det var ett tag sedan Mackmyra gjorde entré på whiskyhimlen hos mig och många andra. Vi har med all rätt känt oss lite stolta över att vi i Sverige har ett destilleri som kan producera single malt. Därför har många höjt whiskyn till skyarna. Många fatägare har förstås en positiv inställning till sitt eget fat och till Mackmyra som whiskyproducent. Ofta blir omdömena väldigt färgade och ibland inte så objektivt bedömda. Jag har själv fallit in i detta mönster. Men om man bortser från att det är en ung whisky så är det en riktigt bra whisky för dess ålder. Men den kan inte mäta sig med en malt som har 12-15 år på fat.

Härom dagen fick jag hem 2 flaskor Mackmyra Reserve och nu hade jag lite att jämför med, samt att jag har en tidigare lagring av samma recept och lagrade på Fjäderholmarna. Förstås två helt olika malter ändå.

Mackmyra Reserve 2009-2013 56,9% Rök Sherry

Doft: Frukt, russin, choklad. Med vatten utvecklar den en blommig doft.
Smak: Det kommer en pepprig smak av jord som övergår till ektoner som i sin tur utvecklar gammal fuktigt trä.Det blir mer distinkt med en skvätt vatten i.
Finish: Eftersmaken är varm och stannar kvar en liten stund och efterlämnar sig en liten rökpuff.
Som helhet en helt okej whisky. En fyraåring som får 81 poäng

Mackmyra Reserve  Rök Sherry 2004-2008 54%

Doft: Läder, Lite som att komma in i gammal skoaffär. Fruktkola, enris, svag doft av rök. Mer av frukt och blommor med vatten
Smak: En mjukare rök där ek gör sig påmind. Lite kanel som förstärks med vatten
Finish: Sträv med en salt/socker blandning på läpparna.
81 poäng

Ja mitt i provningen förvånas jag av den försiktiga röken. Den har ingen framträdande plats. Jag häller upp en Special 04, en Spirit of Hven bara för att få en referenspunkt vad det gäller röken. Blir inte klokare på det. Hven något lite mera rök i smaken. Häller jag upp en Talisker så märks det en kraftigare rök. Där emellan ligger Mackmyra rök. Röken är mera framträdande efter att man väntat en 15 minuter efter man vattnat ner den. Lite överraskande faktiskt. Två olika Mackmyra rök men som håller god klass.

 

Share Button