«

»

Dec 08 2013

Holger Berndt

Whiskybloggen: När blir gammal whisky för dyr att öppna

old_whisky

Fr.v.
Port Ellen 1979-2009 30 y.o.
Glenfarclas 1974-2004 30 y.o.
Strathisla 40 y.o.
Laphroaig 30 y.o.
Glenfarclas 1959-2001 42 y.o.
Glen Grant 1959-2009 50 y.o.
Highland Park 30 y.o. Red Box

Jag ropade in en Glenfarclas 1959 för något år sedan och fick genast ett erbjudande det dubbla priset. Den är inte till salu och nu i jul är det dags att öppna den. Jag tänker njuta av varje droppe.

Det pågår en diskussion på olika sociala medier när värdeökningen blir så hög att man inte har råd att öppna sin flaska. Whisky börjar mer ses som en investering i stället för njutningsbara droppar. Ja har man råd att köpa en flaska har man förstås råd att dricka den.

Bristen på gammal whisky börjar sina. Destillerierna är idag inkorporerade i större bolag där vinsten i bolagen är viktig. Då har man inte råd att vänta 25-30 år innan man får avsättning.  Då blir det i stället stenhård marknadsföring av non age whisky. Det är förstås starkt generaliserat. Samtidigt ökar intresset. Även nystartade destillerier behöver få in kapital snabbt. Det tar minst 3 år innan man får kalla destillatet för whisky och medan man väntar får man hittar andra vägar för att dra in kapital. En del destillerar annan alkoholhaltig dryck medan andra säljer fat där kunden betalar i förskott m.m.

Men tillbaka till gammal whisky. Eller bristen på gammal whisky. Nu finns det förstås fortfarande gammal whisky på marknaden. Men priset ökar lavinartat. Hur gör jag själv med flaskor som ökat dubbelt i värde, i vissa fall tredubblat. För mig är gammal whisky när den börja komma över 25 år eller rent av över 30 år. Som jag skrev öppnar jag mina flaskor för att dricka dem. Än så länge är väl värt att tillägga.

 

Share Button