«

»

maj 04 2014

Holger Berndt

Whiskybloggen: Vårt Duvemåla-fat från Box Destilleri

Duvemåla6bJag tog en tur till en litteraturhistorisk plats idag. Jag vandrade runt i skogarna runt den lilla byn Duvemåla norr om Emmaboda. Det är namnet på ett av våra whiskyfat som ligger och mognar i Ådalen hos Box Destilleri. Detta fat har legat i drygt 5 månader nu och det är ett bra tag tills vi kommer ta det första fatprovet.

Duvemåla4

 

Med det i minnet så styrde jag kosan mot Rundqvistagården i den lilla byn Duvemåla. Här bodde Vilhelm Mobergs mormor Johanna. Hon var viktig för hans författarskap och speciellt då i boken Utvandrarna. En del säger att hon har fått stå som modell för karaktären Kristina från Duvemåla.

Duvemåla2

Skogen runt gården är förtrollande. Stora granar där vinden susar genom grenverket. Solen värmer skönt denna vårdag och jag går faktiskt och tänker på bourbon-fatet med vårt destillat som om några år ska kallas för Single Malt Whisky. På vår första provning i klubben så var det just den bourbonlagrade som rönte den största uppskattningen från provningsdeltagarna. Det var en 24 månaders lagrad destillat.

 

Duvemåla1Åter till Duvemåla. Idag är det ett slag friluftsmuseum där man kan vandra omkring för att se hur man hade det i mitten av 1800-talet. Själva stugan där Mobergs mormor Johanna föddes 1833 är inte kvar. Men gården och övriga byggnader står kvar. Det finns även en scen uppe på en äng där det hålls små utomhus-konserter på sommaren.

Man har också satt upp en staty över Kristina från Duvemåla. En roll som spelades av Liv Ullman i filmen utvandrarna. Statyn är gjord i sten av Niels Elley och är en hyllning till alla ”Kristinor” och deras längtan hem till fosterlandet Sverige.

Vem vet. Kanske står man där i skogen i Duvemåla med en dram om några år och känner historiens vingslag från både Ådalen och Duvemåla. Det var lite om byn Duvemåla och kopplingen till Emmaboda som gjorde att vi kallade en av våra framtida buteljeringar för Duvemåla.

Alla tre lagringar Grimmansmåla, Gusemåla och Duvemåla slutar med -måla vilket även betyder mål, mått eller avgränsat, uppmätt jordstycke. Det är typiskt i just södra Småland och ner över gränsen till Blekinge.

 

De övriga byarna i vår whiskyserie kommer jag besöka och vandra omkring i under tiden våra fat mognar upp i Ådalen. Så håll utkik framöver på vår hemsida.

Duvemåla5

 

Duvemåla3

 

Duvemåla6

 

F6627FAC-0CAD-43AF-A9C8-B004D17321F2.pngBox Destilleri

Duvemåla

Malty Towers Whisky Association Duvemåla Cask 1

box PioneerBox Destilleri – The Pioneer

Share Button