«

»

maj 11 2014

Holger Berndt

Whiskybloggen: Box Pioneer den första av fyra

box_pioneerDet händer mycket just nu uppe i Ådalen. När Box Whisky släpper sin allra första utgåva av whisky så är det nr 1 i en serie av 4 buteljeringar från destilleriet. Det avslöjar man i ett pressmeddelande tidigare i veckan. Den första heter som bekant The Pioneer. Den kommer till systembolaget den 5 Juni i 5000 exemplar som  webblansering på Systembolagets Hemsida.

Pioneer är buteljerad i 6 500 ex (1500 flaskor är öronmärkta för aktieägarna), vid en alkoholhalt på 48,1 procent. Cirka 50 procent av whiskyn kommer från bourbon-ankare* med orökt whisky, cirka 35 procent från bourbon-ankare med rökig whisky. Som toppdressing har använts orökt whisky från 200-litersfat som slutlagrats på hårt kolad svensk ek

Man avslöjar också flaskans design och förpackning. Flaskan som har inspirerats trakten runt destilleriet. Den har sin förebild i en butelj som hittades i älven inte långt från destilleriet där Sandö glasbruk var verksamt för hundra år sedan. Jag gilla skarpt när man kopplar sitt varumärke till plats och historien runt bruket.

Man avslöjar också att buteljering 2 i serien The Early Days Collection. Även namnet är klart och den ska heta The Challenger. Den släpper man i december. De övriga två buteljeringar släpper man under 2015. Ett synnerligen spännande framtid stundar för svenska whisky upp i Ådalen.

Läs hela pressmeddelandet

Share Button