«

»

maj 14 2014

Holger Berndt

Whiskybloggen: Smögen Primör med attityd

smögen2Då har jag testat det senast svenska släppet på systembolaget. Det kommer från det lilla destilleriet på västkusten. Smögen Whisky grundades 2009 av Pär Caldenby. Destilleriet får ut 10.000 liter/år ur sina. Receptet är rökig som enda alternativ. Däremot fyller man i både sherry och bourbonfat.

För er som är medlemmar i Malty Towers Whisky Association kan detta bli av intresse. För mycket tyder på att vi kommer fylla vårt nästa fat just här. Storleken kommer i så fall bli på ett 30 liters bourbonfat.

 

Primör-vid-Smögenbron-1403202Smögen Primör kommer från nio stycken fat av europeisk skogs-ek, åtta stycken helt nya 110 liter halvstora fat och ett tidigare Bordeaux-vinfat på normalstorleken 225 liter. Whiskyn har en styrka på 63,7 %. Whiskyn är inte kylfiltrerad och den är inte heller färgad. Färgen kommer endast från faten.

Doft: Det är som att komma in i ett destilleri. Den första doften är malt och av ”new make” med under-toner av höstäpplen. En rök som inte är så stark som förväntat. Men när man vattnar den så händer det grejor. Nu kommer det en rökpuff och tobakdoft som påminner om när man stack ner näsan i piptobaken Borkum Riff. Väntar man en kvart efter att man vattnat så avger den en söt koladoft med inslag av vanilj

 

Smak: En aning sälta som ökar i styrka när vattnet fått göra sitt. Läder med tydliga ektoner anar man

Finish: En lång och varm eftersmak av söt rök som sakta klingar av.

Sammantaget: En whisky med attityd men som får en mer  balanserad smak när vattnet har fått gifta sig lite med whiskyn. Sammantaget är detta kanske den bästa svenska whiskyn som släppts som första whisky. Den är bara 3 år och det märks och ska inte jämföras med malter som fått mogna flera år längre. Jag kan gissa vad en 8-10 åring kommer att smaka i framtiden.

smögen1

Share Button