«

»

okt 19 2014

Holger Berndt

Whiskybloggen: Festival tar ett nytt steg i Box utveckling

the-festivalJag har kommit över ett sample av Box Festival och ville prova bägge två mot varandra. Det blir inte blint och jag redan gjort provning med poängsättning av Box Pioneer. Det ger mig en ganska god vägledning.

Box Festival är 3 år och 116 dagar. Jag gillar på det sättet man talar om precis allting. Se Box Hemsida. Jag har aldrig sett någon producent så detaljrikt exponerar när, hur var, man gjort sin whisky. Det är en total frisk fläkt i whiskyindustrin där man försöker dölja t.ex åldern i NAS buteljeringar i parti och minut (*NAS No Age Statement). Se även Box Pioneer. Bra av Box Destilleri. Hoppas det bildar skola i konsumentupplysning även av andra destillerier.

Jag pratade med Box marknadschef Hasse Nilsson som tyckte att Festival är en bättre och godare whisky. Som den duktige marknadsförare han är så åker mina kritiska glasögon på direkt. Nu ska min amatör-näsa och gom bli kärringen mot strömmen. Sagt och gjort. Glasen är upphällda

Box Festival håller 53,5%. och håller således en högre alkoholhalt än Pioneer som håller 48,1%. Redan när jag doftar på glasen så märker jag att skillnaden är total mellan dessa bägge malter.

Doft: En mer mogen doft letar sig upp i näsan. Nymald svartpeppar träffar omedelbart näsan som övergår i kola/fudge/apelsin och slutar i en svensk frukträdgård på hösten. Finns en aning om rök

Smaken: Den är pepprig med attityd som Pioneer. Det första jag känner är en angenäm ek-karaktär och då menar jag inte den där nysågade eken utan en mer fuktig ek. Fruktigheten och en liten rökpuff. Aningen söt. Alkoholhalten känns.

Eftersmak: En kakafoni av upplevelser letar sig upp. Fruktighet, sötma. En lång eftersmak där rökigheten fortsätter att ta överhanden och det här är riktigt trevligt.

En mer balanserad whisky som trots sin unga ålder känns betydligt äldre. Jag tror att man träffat mitt i prick när man har blandat faten. Röken i whiskyn är sofistikerad och låter andra smaker komma fram tills de klingar av och röken blir finalen. Vattnar men den en aning förstärks dofter och smaker.

Mina poäng är högt för en sån ung whisky men som jag sa innan. Den känns betydligt äldre. Poängen blir mer som för en bra 10-åring. En njutning och jag undrar hur våra fat kommer utvecklas däruppe i lagerhusen hos Box i Ådalen. Det är bara att buga och bocka. Vad månde det bliva…….

Poäng: 22+21+22+21=86

Share Button