«

»

okt 26 2014

Holger Berndt

Whiskybloggen: Ardbeg Kildalton & Supernova 2014

kildalton

Ardbeg Kildalton 2014

Kommande vecka släpps den omtalade Ardbeg Kildalton. Jag måste säga att man använder namnet från en av deras bättre buteljeringar från 80-talet och de har absolut inget gemensamt. Kildalton ligger några km från destilleriet och är ett medeltidskors på en liten gammal kyrkogård. The Kildalton Cross. Ardbeg tillhör ett av mina favoritdestillerier just för sin rökiga whisky. Tyvärr så är lagerna tomma på gammal whisky och man släpper nu NAS buteljeringar varje år till högre och högre priser. När Auriverdes släpptes var det en stor besvikelse och en trend som pekade nedåt gällande vad jag förväntar mig av en Ardbeg.

Jag gjorde en blindtest på fyra buteljeringar och en referens-whisky som bestod av Auriverdes. Jag ville se om Kildalton och Supernova 2014 fortsatte trenden nedåt. Mina förväntningar var ändå rätt högt ställda. Namnet förpliktigare och priset likaså. Efter att jag avgett mina poäng och noteringar höjde jag lite på ögonbrynen för en whisky som inte är åldersbestämd och kostar 1799:- . Jag bedömer poäng efter Doft, Smak, Eftersmak(Finish) och Komplexitet/sammantaget. Jag luftar whiskyn innan. Jag provar utan vatten 2 gånger och med vatten två gånger.

 1. Ardbeg Supernova 2010 (Blint) 23+21+22+22=88p
  Doft: Stark söt rök Kem/aceton
  Smak: En ordentlig Cigarrpuff blanda med choklad
  Finish: Här dominerar en stark varm rökighet som avslutar med en fin salt lakris.
  Komp: En söt rök väver ihop whiskyn till en enhet från början till slut. Detta är en NAS som håller vad den lovar.
 2. Ardbeg Supernova 2014 (Blint) 23+21+22+21=87p
  Doft: Söt rök med starka inslag av citrus
  Smak: Distinka smaker av Russin, sherry och en viss sälta
  Finish: Den är medellång där röken avtar och kaffe och mörk choklad ansluter
  Komp: Det börjar som en klassisk Ardbeg för att avsluta ganska fort. Ändå det bästa man fått fram de sista åren. Priset 1499:- är inte berättigad.
 3. Ardbeg Kildalton 2014 (Blint) 22+22+22+20=86
  Doft: Vanilj citron lätt rök.
  Smak: En mera besk rök och med ek-karaktär med aningen sälta
  Finish: En medelång varm eftersmak med rök/Torv
  Komp: Det spretar och jag hittar ingen balans mellan smakerna. Jag blev totalt överraskad när jag öppnade kuverten med vilket glas innehöll vad. Priset måste ses som rena rånet 1799:-
 4. Ardbeg Ten (Blint) 22+22+22+20=86
  Doft: Klassisk citrus och rök
  Smak: Röken och citrusen dominerar
  Finish: Medellång, varm rök med sälta och citrus
  Komp: En okomplicerad whisky. Pang på levererar den det man förväntar sig av en 10-årig whisky. 495:- är köpvärt.
 • Ardbeg Auriverdes (Referens) 22+21+21+20=84 Referens whisky

När Ardbeg Uigedail kostar 685:- så känns det ingen hejd på det priset man tar ut för Kildalton. Helst skulle jag vilja såga den vid fotknölarna för priset men det är ändå en väldigt bra whisky ur mina Ardbeg-ögon sett. Jag är glad att jag gjorde provningen blint. Jag får mina största aha-upplevelser när jag ser resultatet. Jag sätter 86 poäng på Ardbeg Ten för tredje gången. Bortsett från priserna så är det positiva att Ardbeg har lyft sig ordentligt sedan Auriverdes släpptes.

Ardbeg-Supernova2014

Ardbeg Supernova 2014

kildalton1980

Kildalton 1980-2004

kildalton_cross

Kildalton Cross

Share Button