«

»

jun 09 2015

Holger Berndt

Whiskybloggen: Mäskning på Box

2aDags att idka utbildning i whiskykokningen ädla konst. Så vi delade upp oss i två grupper. Christer och jag tog ansvaret för att idka mäskning med Andreas som guidade oss. Vi mäskade in kornet som bestod av  20%skal, 70 % Gryn och 10% mjöl. Det är den perfekta mängden av skaldelar för det som kallas gröpe. Det ger en perfekt filterbädd i mäskningen och ge bästa mängden socker till vörten. Gröpen blandas med 64,5 gradigt vatten i mäsktunnan. Det är 1250 kg gröpe som blandas med första omgången med 4300 liter vatten. ’efter 40 minuter i mäskkaret silas den söta vörten och kyls ner till 20 grader. Man kör sedan 2000 liter vatten till i gröpen och efter 20 minuter silar man det. Detta skickas till jäskaret och det är ett väldigt sött vatten på 6300 liter.Jästen blandas med 30-gradigt vatten och hälls i jäskaret.

Därefter börjar jäsningen som pågår i 3-4 dygn innan det skickas till pannorna för destillation. Sedan tar rengöring av mäskkaret vid och Christer tog en för laget när han kravlade sig ner i karet för att spola rent till nästa mäskningen.

Här slutar en intensiv dag på Box som har gett en ordentlig belysning av processen. Vi har fått lära oss att det är inte så enkelt utan ganska komplicerat med många olika parametrar och ett ständigt öppnande och stängande av minst 30 ventiler i rör systemet

i morgon blir det en dag på lagerhuset. Nu väntar whiskyprovning på Länsmansgården.

2bRoger och Hans kollar att de har rengjort jäskaret noga innan vi kan släppa på den söta vörten.

2fChrister tog en för laget

Share Button