«

»

jun 11 2015

Holger Berndt

Whiskybloggen: Nu kokas det sprit på Box!

 

4dIdag kokades det sprit på Box som aldrig förr. Vår cicero Andreas Norrbin sa att han aldrig hade smakat så bra ”newmake” förut. Nåväl……

Idag ska vi praktisera destillering. Efter vi har tankat lågvinspannan och öppnat de ventiler som ska vara öppna och stängt de som ska vara stängda, då är det dags att släppa på ångan.  Spritpannan leverera en acetonliknande smörja. Vi tar prov efter 4 min av huvudet. Efter 30 min tar vi och börja köra hjärtat. Det är den  spriten vi ska använda för lagring. Vi tar prover var 10 min och mot slutet tar vi prover var 5 minut. När vi kört 1 timme och 15 min avslutar vi hjärtat och styr över spriten till lågvinspannan. Denna delen kallas svansen och doftar lite ruttna ägg efter ett tag.

Det intressant är att smakprofilen på alla prover i hjärtat har olika karaktärer. I början  är den lite godis/fruktig med citrus som i mitten får sällskap av rökigheten. Citrus klingar av allt efter att röken blir starkare. I slutet kommer det en läderaktig smakprofil innan hjärtat klipps.

Vi fick förmånen att köra en destillering till och då försköts smakprofilen i hjärtat något. 685 liter och 67,1%  vi spädde ut med 85 liter vatten för att få en alkoholhalt på 60%. Den pumpades sedan ut till tanken för rökig sprit i fatfyllningsrummet. Det innebär att vi kommer fylla våra fat med den sprit vi gjorde idag.

4a 4b 4e 4f

Share Button