«

»

Jun 13 2015

Holger Berndt

Whiskybloggen: Nya fat fyllda och fatprover tagna på våra fat

Fatprover

Fatprover

Nu var det dags för fatfyllning. För klubbens räkning fyllde vi två fat. Ett rökigt bourbonfat som kommer heta Karamåla. Ett bourbonfat som heter Brändemåla som består av 20% rök och 80% ickerökigt destillat. Det är lite speciellt att själv varit med att från malning av malten, mäskat, satt på jäsning, destillerat och slutligen fyllt och stängt faten. Lite kul att våra fat var nr 999 och 1000 för 2015. När Bruno spikat på plaketterna tog Benny hand om dem för att lagra dem i lagerhuset. Han har lovat att prata och klappa om dem varje vecka.

Då kommer vi till resans mest spännande ögonblick. Benny ska plocka fram våra tre fat som har legat i lagerhuset i 20 månader och mognat. Vi ska ta ett prov i varje fat för se hur det har utvecklats.

Det första fatet som Benny öppnar är vårat fat som heter Gusemåla. Ett rökt sherryfat. Jag stoppar ner näsan och det doftar starkt av sherry och russin. Några sippar och det fullständigt explodera i munnen av smaker. Den är är  spretig och omogen. Alkoholhalten är över 60%..
Färg: Bärnstensaktig
Doft: Kraftig/Medium rök. Sherry lite marsipan,läder,tobak
Smak: Kraftig rök som klingar av fort. Tydliga sherrytoner. Luftning och vattning ger aningen mindre rök och lite mer sherry,läder

Det andra fatet är Grimmansmåla som är ett orökt sherryfat. Här är dofterna lite mer försiktiga när vi doftar.

Färg: Bärnstenaktig
Doft: En svag/medium doft av sherry. Mer russin och dadlar. Luftning/vattning förstärker russin, läder och tobak. (Bunnahabhain style).
Smak: Kraftig smak men väldigt spretig och omogen. Sherry och russin i finishen. Luftning/vattning förstärker smakerna och detta skulle kunna vara en ung bra whisky

Det tredje fatet är Duvemåla som är ett orökt Bourbonfat. Det kommer upp vaniljtoner ur fatetimage

Färg: Ljusgul
Doft: Försiktig doft av vanilj. Lite citrus i bakgrunden. Anar en viss fruktighet. Vi luftar den i 15 min och vattnar ner den.Då får vi godis och mycket mer vaniljtoner.
Smak: Citrus blandat med fruktigthet och vanilj. Den spretar och är väldigt omogen. Vatten gav mer vanilj och citrus försvann helt

Sammantaget kan man konstatera att faten utvecklas bra. De är fortfarande väldigt omogna och det är kanske inte så konstigt när de nu bara är 20 månader på fat. Bourbonfatet hade utvecklats minst och det går nog redan nu säga att vi minst kommer lagra dessa fat i 4 år. Ändå måste man säga att de har tagit ordentligt a vbåde färg och smak efter faten.

 

 

 

 

a8  a9

a6 a5 a4   a1

 

Share Button