«

»

apr 04 2016

Holger Berndt

Whiskybloggen: Malmö Öl & Whiskyfestival

Att gå på whiskymässa är alltid trevligt. Malmös Öl & Whiskyfestival är inget undantag. Festivalen hölls i mässhallen vid Malmö Arena i Hyllie. För en whiskyintresserad kan det kännas ganska rörigt. Ölmässan är klart större och drar förstås till sig en yngre publik men också andra som är intresserad av procenten. Därför fanns det en hel del som var lite rund under fötterna när de stegade in på whisky-delen av mässan. Det var det negativa på en sån stor mässa. Men förstås träffade man många whiskyentusiaster som doftade och smakade på dessa ädla drycker. Jag får väl erkänna att jag smakade på en Rom och en whiskylikör för att känna lite andra smaker. Annars var det whisky som var det primära målet. Malty Towers Whisky Association hade mangrant med medlemmar på mässan

David Allen lotsade oss igenom Springbanks whisky

David Allen lotsade oss igenom Springbanks whisky

Efter att vi strosat runt i lokalen på eftermiddagen då det fortfarande var lite glest med folk så kunde man fortfarande prata med whisky-konässörer i normal samtalston. Vi startade vi Symposions monter och pratade med Springbanks David Allen och njöt av en 10-årig buteljering. Vi pratade om likheter och olikheter med Islay-whisky och det var intressant att höra honom berätta om Springbanks whiskysortiment.

Mow1

Att dofta och smaka på whisky är det primära målet på en whiskymässa

Att dofta och smaka tillhör en whiskymässas standardaktivitet men också att utbyta erfarenheter, smak-noter och omdömen av olika buteljeringar. Det blir mycket ”har du provat denna…” De skotska destillerierna fanns på plats men man saknade ändå Glennfiddich och några till.

Diageo var på plats och lanserade sin standardwhisky för Talisker 10 y.o. och Lagavulins 16 y.o. Två buteljeringar som vår klubbs medlemmar har fattat tycke för och det är också buteljeringar som förpliktigar i whiskyvärlden.

Back to business. Nästa anhalt blev Glenlivet. Här avsmakade vi en Glenlivet French Oak 15 y.o. och den föll på läppen hos mitt sällskap som gjorde debut i whiskyvärlden. Vi provade även Nadurra Oloroso men den hade långt fram till den Nadurran som kom i begynnelsen. Glenlivet hade små provningar i detta kakafoni av sorl men hade löst detta med hörlurar till provningsdeltagarna på ett utmärkt sätt.

Glenlivet radade upp sitt standardsortiment

Glenlivet radade upp sitt standardsortiment

Vi provade även Old Pulteney, en 12-årig Highlandswhisky som doftar honung och ljung och har en mild smak av blommande hedar och vanilj. En whisky som är som flytande godis. vi passade även på att i montern bredvid smaka på det danska destilleriet Braunstein sortiment. De har ljuvliga sherrybuteljeringar på 5 år eller äldre. Ett destilleri som alltid överraskar  på mig.

Efter att vi provat oss fram bland Skottlands regioner så var det dags att fokusera på 3 montrar där det var trångt. Samtliga Svenska. Mest besökt var montern hos Box Destilleri. Det var bitvis svårt att ta sig fram till disken där personalen från Box fick slita för traktamentet. Men det var en härligt go stämning och det pratades whisky som aldrig förr. Jag provade förstås 2nd Steps 01 och får väl vänta på omdömet efter att provade den några gånger när den släpps. Den kommer i 7000 flaskor så jag räknar med att få några pavor. Här fick jag prova på ett privatfat med rökig sherrywhisky. Det får mig att tro på våra egna sherryfat på Box kommer leverera när vi buteljerar.

Mow4

Box Destilleris monter tillhörde den mest besökta av besökarna

Mow7

Destillerichefen och tillika rektorn för Box Whiskyakademi Roger Melander tillsammans med VD Thomas Larsson fick slita hårt under kvällen

Mow6

Hasse Nilsson Senior Brand Ambassador från Box befann sig i sitt rätta element med skrönor, sköna historier och mycket kunskap

Nästa Svenska destilleri som var svårt att ta sig fram till var Smögen Whisky. Här kunde jag bara konstatera att de fantastiska buteljeringar man har levererat hittills kommer inte göra någon besviken på nästa släpp. Så mycket mer vill jag inte orda om whiskyn utan där får läsarna själva kolla. Det är definitivt något som jag vill köpa in. Destillerichefen Pär Caldenby leverera förstklassisk ung whisky från mikrodestilleriet från Smögen.

Pär Caldenby har all anledning att se nöjd ut

Pär Caldenby har all anledning att se nöjd ut

En annan välbesökt monter var Svenska Eldvattens som är en Svensk oberoende buteljerare som har levererat klassiska buteljeringar från Islay, såsom Bunnahabhain och Bowmore. I höst kommer jag åka med Svensak Eldvatten över till just Islay för att smaka whisky från denna underbara ö. Förväntningarna är höga. Här provade jag diverse drycker bl.a. Weiron en Rom från Caribbian (Barbados, Jamaica). För en som älskar ädla drycker som whisky är en sådan smakupplevelse livsfarlig för plånboken. Även om priset är endast 499 kr på Systembolaget.

Peter Sjögren och Tommy Andersen ser nöjda ut

Peter Sjögren och Tommy Andersen ser nöjda ut

Ja då har vi kommit fram till kvällens bästa whisky som jag provade. Jag fick prova många unika och mytomspunna sorter som Amrut från Indien och Kurusawa från Japan samt några riktigt bra skottar. Men i valet och kvalet mellan Box och Smögen så blev det en whisky från ett destilleri som jag inte har så goda erfarenheter av. Men den salufördes som en sherrybomb och eftersom jag är svag för sådana buteljeringar, dessutom från Islay så tog jag mina sista biljetter och fick en smakupplevelse som avslutade denna mässa med ett brett leende. En Bruichladdich i Svenska Eldvatens monter. Det lovar gott för framtiden

Wow vilken dram. Mässans bästa. Slainté

Wow vilken dram. Mässans bästa. Slainté

 

 

 

 

 

 

Share Button