«

»

sep 09 2016

Holger Berndt

Whiskybloggen: En spännande whiskyhöst väntar

Lagavulin3Det har gått ett tag sedan jag skrev på bloggen av olika orsaker. Det har funnits lite andra prioriteringar i mitt liv. Men jag tänkte att bli lite mer frekvent i mitt bloggande i whiskyn spännande värld.

När vi startade klubben Malty Towers Wisky Association så var det till att börja med arrangerar whiskyprovningar och köpa andelsfat. I september går vår 12:e provning av stapeln. Det blir den första provningen där jag inte kan närvara. Jag befinner mig då i Skottland på ön Islay för att åka runt och prova whisky djupt ner i destilleriernas lagerhus. Man kan säga att jag har giltig frånvaro.

Jag tänkte skriva om våra andelsfat. Vi har idag 7 andelsfat, varav 6är på Box och 1 på Smögen. I November kommer ett erbjudande om två fat på Smögen. Ni kan läsa mer om våra fat här på hemsidan. Jag tänkte länka till de 3 fat som kommer bli whisky i November.Då har de fått ligga och mogna i 3 år och då får man kalla det för whisky. Vi har gjort en provning på dessa fat. Det gjorde vi efter c:a 19 månader. Planen är att vi ska lagra dessa i 4 år.  Årskiftet  2017/2018 blir det troligen buteljering om vi ser att de har mognat som vi tänkt.

 

Box_maltytowers3Duvemåla Cask 1 Destillerat 2013-11-22. Bourbonlagrat fat. Orökt destillat.
Grimmansmåla Cask 2 Destillerat 2013-11-01 Sherrylagrat fat.Orökt destillat
Gusemåla Cask 3 Destillerat 2013-11-29 Sherrylagrat fat. Rökt destillat

I somras var jag på besök och provade lite samples, dock inte från våra fat. Men de sherrylagrade jag provade lovar gott för våra fat i framtiden. Nästa test av våra fat kommer vi att göra på Whiskymässan på Viking Line. Det blir i Februari.

I höst kommer vi att fylla två fat till. Det kommer bli två Sherryfat med rökt destillat på Smögen Whisky. Här finns två alternativ att gå. Två 55 liters-fat där vi buteljerar efter 4 resp 5 år. Eller två 30 litersfat där vi siktar på 3 eller 4 år. Allt är förstås beroende på om vi anser att whiskyn  är klar. Här för jag en dialog med Smögen Whisky vad som finns tillgängligt i fat-väg.

 

Det väntar whiskyprovning i Malty Towers om en vecka (Se Klubbnytt). Det blir den första provningen i klubben som jag missar. Nu blir jag inte utan whisky. Jag befinner mig i Skottland på Islay. Ska försöka blogga från alla aktiviteter jag har möjligheter till. Det blir i alla fall en ordentlig reserapport när jag kommit tillbaka.PortEllen4

Share Button