«

»

sep 17 2016

Holger Berndt

Whiskybloggen: Veckan på Islay är över

image

Här sitter jag på flygplatsen och summerar lite av vad jag har varit med om. Det slår mig att tiden har gått rasande fort. Ändå har det varit det där lugna och lite sävliga tempo som vi kallar för ”Islay time”. I början blir det lite frustrerande när det inte går fort nog. Men snart är man nere i samma tempo och det är då man börja njuta av tillvaron här. Att t.ex. få en bra internet-uppkoppling här är nästan omöjligt. Men efter ett tag nöjer man sig med en 28.8 uppkoppling 😜 haha riktigt så långsamt vart det inte. Men man kan uppdatera sig någon annan gång. Det påminner mig om den allra första gången jag var på Islay och väntade på bussen. Den dök aldrig upp så efter en kvart frågade jag en person på gatan som svarade. ”Det gör inget, det går en buss i morgon”.

Vi har gjort lagerhusprovningar (direkt ur faten) på Bunnahabhain, Laphroaig, Lagavulin och Bruichladdich. Vi gjorde också en Ardbegprovning ur buteljerad whisky. Sedan får man lite överdrivet säga att vi ”våldgästade” Bowmore och fick senare en lite fin kvällsprovning av deras destilleri manager. Sedan så såg Tommy och Peter till att vi fick prova olika malter på lika ställen utmed resvägen och på ön.

När man åker på en sådan här resa så åker man för whiskyn. När man åker hem är det alla människor man kommer ihåg först. Då inser man att whisky är inte whisky om det inte var för alla människor med sina olika karaktärer. Ian ”the legend” på Lagavulin. Mickey Head på Ardbeg, Lynda och alla övriga på Bowmore för att nämna några.

Patrik som förändrade volymen på en dram med god hjälp av Ian. Det var endast ytspänningen som räddade whiskyn för att rinna över i glaset. Helena med sitt genuina whiskyintresse. Mina rumskamrater som delade säng. Per och Christer. Polarna Tommy och Peter som har ett whiskyintresse som gått överstyr enligt dem själva.

Jag måste gör en liten lista och lite utmärkelser.

Mina 5 subjektiva bästa whisky

Bowmore 13 y.o bourbonlagrad
Lagavulin 23 y.o. bodega cask
Laphroaig 17 y.o sherry cask
Bruichladdich 27 y.o.
Bunnahabhain 8 y.o. sherry cask

Bästa provningen alla kategorier: Lagavulin med Ian.
Bästa miljö för en dram: Svenska Eldvattens Kildalton vid Kildalton Cross. Tätt följd av en 23 årig Lagavulin utanför de gamla lagerhuset i Port Ellen.

Bästa restaurangen på Islay: Harbour Inn.
Märkligaste händelsen. Happy New Year med en krabbfiskare vid Kildaltonkusten

Världens bästa mikrobiolog i Staffanstorp: Mannen, myten, Christer Bergvall. Han förutspådde att jag skulle få ”kaskad” kräkningar inom 12 timmar efter ett resturangbesök. När jag efter 14 timmar fortfarande var frisk som en nötkärna förklarade han att han endast gjort en riskanalys. Jag tror det var fenolsalvan han köpte. Vi kommer definitivt träffas igen

Tack Tommy och Peter på Svenska Eldvatten som har arrangerat denna resa. Helt outstanding. Ett tack till alla goa å trevliga människor som var med på resan. Jag har haft så himla roligt. Ett gott skratt förlänger livet, sägs det. I så fall blir jag över 100 år.

Patrik - Skägget - Ian och en jäkla stor dram

Patrik – Skägget – Ian och en jäkla stor dram

image

Krabbfiskaren på Kildalton

Krabbfiskaren på Kildalton

Ian döper Christer i fin Whisky

Ian döper Christer i fin Whisky

image

Svenska Eldvattens buteljering ”Kildalton” framför Kildalton Cross

 

Världens bästa mikrobiolog i Staffanstorp

Världens bästa mikrobiolog i Staffanstorp

Mina rumskompisar Christer och Per

Mina rumskompisar Christer och Per

Tack alla . Over and Out

Tack alla . Over and Out

Share Button