«

»

Nov 05 2016

Holger Berndt

Whiskybloggen: Tjugo Bowmore på en afton

img_2474Så knäppt men jag har samlat på mig lite för många flaskor och samples av Bowmore. Jag fick begränsa denna provning ner till 20 olika sorter á 1cl. Annars hade jag nog blivit lite för lullig. Tanken är inte att jag ska poängsätta på något sätt utan jag ska ta ut de fem som jag tycker smakar bäst helt enkelt.

Bowmore 11 y.o. Svenska Eldvatten 57,1%
Bowmore N/A Cask Strength 56%
Bowmore16 y.o.1989 51,8% Bourbon Cask
Bowmore16 y.o.1990 53,8% Sherry Cask
Bowmore16 y.o.1991 53,1% Port Wine Cask
Bowmore17 y.o. 43%
Bowmore 21 y.o. 43%
Bowmore25 y.o. 43%
Bowmore 9 y.o. Feis Ile 57,1%
Bowmore 14 y.o. Mashmen’s selection 55,7%
Bowmore 16 y.o. Wine Cask 53,5%
Bowmore 10 y.o. DC Batch III 56,7%
Bowmore 13 y.o. Hand-filled Bourbon Cask 56,1%
Bowmore 10 y.o Hand-filled Wine Cask 61,3%
Bowmore 16 y.o. Hand-filled Oloroso Cask 1215 53,2%
Bowmore 19 y.o. Hand-filled Oloroso Cask 1572 49,4%
Bowmore N/A. Feis Ile Amercan Oak/Oloroso Sherry ?%
Bowmore 17 y.o. PX Cask Feis Ile 17 y.o. 56,1%
Bowmore 25 y.o. Small Batch release %43
Bowmore 15 y.o. Laimrig 54,1%

 

För att summera så fanns det ett antal whisky som stack ut. Det går bara att sniffa, smaka och vattna/smaka en gång. För efter det trubbas sinnena av ganska fort. Visst fortsätter man att inmundiga resten också men då påverkas man av den väl kända YPK-faktorn. Nå väl! Jag har ett resultat

  1. Bowmore 16 y.o. Hand-filled Oloroso Cask 1215 53,2%
  2. Bowmore16 y.o.1989 51,8% Bourbon Cask
  3. Bowmore 25 y.o. Small Batch release 43%
  4. Bowmore 13 y.o. Hand-filled Bourbon Cask 56,1%
  5. Bowmore 10 y.o Hand-filled Wine Cask 61,3%

Att prova whisky från förr och whisky från nu ger en historieöverblick hur ett destilleri har förändrats i karaktär. Det är inte alltid bättre förr – eller?. Det är i alla fall så att Bowmore har ändrat karaktär från vad en del kallar ”parafymdoftig” till en mer fatkaraktär där röken har en väl balans med fatet. Det betyder inte att det ena är bättre än det andra. Det är en sak att köpa en standardflaska på systemet och att fylla en egen flaska i Vault no1 på plats på destilleriet. På destilleriet finns det ingen som blandar olika fat utan där är du din egen buteljerare. Det är en flaska direkt ur fatet. Lagerhusets magik ger en miljö som sitter kvar i whiskyn när du sitter hemma och hällt upp den i glaset. Därför är det kanske inte så konstigt att 3 på min lista är handfyllda av mig själv på destilleriet. Allra överst en 16-årig oloroso-lagrad whisky som slår nästan allt jag smakat på utav Bowmore. Den buteljerade jag på en Craftmen’s Tour 2013

Nr 2 på min lista är ingen ny bekantskap. Den överraskade mig hur trevlig och smakrik den var i detta sällskap. Nr 3 var dock en ny bekantskap. En 25- åring som var smakrik och välbalanserad. Övriga två är från min senaste resa i höstas. Den här ”lilla” galna provningen är över. Intressant vilken skillnad det är i både tid och rum att prova 20 olika från ett enda destilleri. Huvudvärk dagen efter? Nä inte nämnvärt. Jag drack hinkvis med vatten också.

img_2463

img_2473 img_2470 img_2468 img_2466 img_2465 img_2459 img_2457 img_2461 img_2455

 

Share Button