«

»

Feb 09 2017

Holger Berndt

Whiskybloggen: Provning av våra whiskyfat på Box

boxproverDå var den stora dagen inne. Vi ska prova det vi idag kan kalla. ”Vår egen Whisky”. En liten tillbakablick säger att när vi startade whiskyklubben Malty Towers Whisky Association så var intresset större än vad vi hade räknat med. När vi samtidigt erbjöd medlemmarna att teckna sig för andelar i tre whiskyfat så fylldes andelarna omedelbart. Idag har vi 8 fat som vilar i lagerhusen på Box Destilleri (6) och på Smögen Whisky (2)

I november 2013 så fyllde vi tre fat för 30 andelsägare på Box Destilleri i Ådalen. Vi beslöt även att våra fat skulle få namnet efter byar runt Emmaboda Kommun som slutade på -måla. Våra fat fick namnen Gusemåla, Grimmansmåla och Duvemåla. Därefter fick de vila i lagerhusen tills i Juni 2015 då vi öppnade faten och tog ett prov ur varje fat. Jag skrev en sammanfattning efter provningen att whiskyn kunde bli himmelsk när den har legat i 4 år. Nu har den legat drygt 3 år och frågan är om vi har kommit halvvägs till himmelen. ”The moment of truth”

Vi har sparat 1 cl. från provningen 2015 och vi ska nu jämföra hur den har utvecklats. Jag har också köpt några samples av andra fatägare på Box för att se hur våra fat står sig.

Duvemåla Cask 1,Bourbonfat, orökt

Doft: Den har utvecklat mycket vanilj. Doft av smörkola. Tutti Frutti pastiller. Honung, blommig, kola , smörkola
Smak: Kryddig lite oljig lätt till medelfyllig, citrus, aningen vanilj
Finish: Smör kola, citrus drar i bakre käken. Kola lite kryddig. kort eftersmak
Sammanfattning: Mer balanserad men fortfarande väldigt ung. Doft klart starkare än smak . Vi bedömer att den behöver minst 1 år till. Vi provade en privatbuteljering på 5 år och den höll definitivt inte samma klass.

Grimmansmåla Cask 2, Sherryfat, orökt

Doft: Ektoner , Läder tobak mörk choklad russin torkad frukt, körsbär möbelpolish/mahogny
Smak: Varm fyllig viss strävhet Läder russin dadlar
Finish: Varm medellång eftersmak. mörka körsbär
Sammanfattning: En komplex whisky som är en ren sensation. Mungiporna är bara uppåt både i doft och smak. Behöver något år för att bli rundare. Denna kan nog buteljeras December Januari men ytterligare test behövs. Vi tycker destillatet som vi tog 2015 redan håller ”whiskyklass” även om det är mera sprit.

Duvemåla Cask 3, Sherryfat rökt

Doft:Tydlig rök, Torv Tjära. Läder. , russin , tobak
Smak:Medelfyllig, sträv, pepprig, Läder. tydlig rökig med viss sötma, russin, tobak
Finish: En lång och varm eftersmak av rök som klingar av i toner av aska
Sammanfattning: Den är mera komplex än vad man kan ana från början, Den levererar en ung whisky av en karaktär som den bästa Islay-whisky man kan hitta i den åldern.

Då har vi provat vår whisky mot andra destillerier och fat-lagringar. Betyget blir väldigt högt. Man kan tycka att man är part i målet men jag njöt verkligen av det här testet. Vi var överens att sherrylagringarna är dags för en buteljering 2017/2018. Bourbonfatet behöver några månader till. Ett test Januari 2018 gör att vi kan ta beslut om buteljering. Sammantaget så provade vi vår whisky både mot Dalvvé och American Oak från Box. Jag kan konstatera att våra privatfat kunde matcha dessa med råge. Vi provade även privatfat både 4 och 5 årig. Vår whisky håller måttet. Personligen så levererade våra sherrylagringar allt vad man kan önska.

B1 B3 B4

 

 

 

 

 

Share Button