«

»

Dec 09 2016

Holger Berndt

Whiskybloggen: Isle of Lime från Gotlands Whisky provas.

Skål och tack_tryck.inddMin gode vän Christer Roslund skickade mig ett sample och undrade om jag vill prova den. Sånt tackar man förstås inte nej till. Gotlands Whisky ”Isle of Lime”. Gotland Whisky bildas 2004 för att producera öns första whisky. Gotlands Whisky ligger i Romas gamla sockerbruk. Först 2012 kom destilleriet igång med destillering och nu har man släppt sin första whisky som är reserverad för aktieägarna.

Whiskyn är 3 år och håller 47% alkoholstyrka. Man har släppt 5000 flaskor på 500ml.Man har själv mältat malten som är rökt med torv i 9 timmar. Man har användt 7 st 200 liters Boubon barrel.11 st Amercan Oak på 96 liter. Faten har fyllts mellan vecka 11 och vecka 39 2013.

Jag tänkte först prova den för att se vilka dofter och smaker jag kan hitta. Sedan kommer jag prova den mot 3 andra svenska destillerier för att se vilka skillnader och om Gotlands Whisky kan match de tre destillerierna i Sverige idag som jag tycker håller den högsta klassen idag.

Box Pioneer
Smögen Sherry Project 1:1
Hven Dubhe

Doft: En frisk vind med aningen rök. Honung och ljung. Svag kanel och en hint om svarta körsbär.

Smak: Ekkaraktär av lite omogen karaktär övergår i en medelkraftig rökpuff med en torvighet och kryddig. Med vatten förstärks smakerna men blir kortare.

Eftersmak: Ekfatet gör sig påmind av en aning omogenhet. Tydlig sälta som klingar av i en lättare sötma. Den klingar av väldigt snabbt

Sammantaget: En ung whisky som inte är så spretig som man kan tro. Lite obalanserad i smakerna. Behaglig dram.

 

Mitt första intryck är riktigt bra. Kan Gotlands Whisky producera sådan dryck som får mogna lite längre kan det mycket väl bli en ny stjärna på den svenska whiskyhimlen. Inget snack om saken. Hur står den sig då som tidig whisky gentemot de övriga destillerierna jag hällt upp.Ja ganska bra faktiskt. Är en liten snällare whisky gentemot Box och Smögen. Den här början lovar gott inför framtiden för Gotlands Whisky.

 

 

Share Button