«

»

Dec 17 2016

Holger Berndt

Whiskybloggen: Box American Oak – Dräparen

img_2109Jag har på mig de Box-kritiska glasögonen. För jag är rätt spänd på vad Roger Melander kokat ihop för något uppe på Höga Kusten. Jag har ju själv varit i lagerhusen och fått provsmaka ur amerikanska ekfat till Festival 2015. Enligt min lilla ”fantasi” så är det just sådana fat som gjort festivalbuteljeringarna så bra. Men kan det här komma upp i samma klass med tanke på den stora volymen ?

Denna heter Box American Oak. En whisky som håller 50,8% i alkoholstyrka. 2500 flaskor av 3941 gick till systembolaget. Whiskyn har lagrats 4,5 år på 130-liters bourbonfat för att därefter slutlagras i 8 månader på kolad amerrikansk ek. Rökt till 45 ppm. Ja jag provar den mot 5 andra malter från Box

  1. Box Explorer
  2. Box Messenger
  3. Box 2nd step 01
  4. Box 2nd step 02
  5. Box Dálvve
  6. Box American Oak

img_2111Som brukligt är att whiskyn från Box behöver syre. Den får lufta en 15-20 minuter. Whiskyn från Box tål att vattnas för det frigör dofter o smak. Moment of truth

Doft: Ojojoj. Här kommer det möbelpolish ochsöt äpplekompott med vanilj. Mjuk pepparkaka. Lite nyslaget hö. En viss rökighet. t

Smak: Det bara explodera rök i gommen.Sötma som övergåri en sälta somväxer fram. Jord/Torv. Vatten tar inte ner röken

Eftersmak: En sälta som bara fortsätter. Röken är stark och har en lång och varm finish som håller i länge.

En underbar malt att bara sätta ner näsan i glaset. I gommen visar den en jäkla attityd och det är en grym rökighet. Jag skulle kanske inte kalla den ett mästerverk utan jag skulle säga att det är en ”Dräpare”. Nu är det ett tag sedan jag rpovade festivalbuteljeringarna som jag tyckt kanske varit de bästa så här långt, men jag vågar mig nog på att säga att det här är det bästa släppet från Box sedan starten.

Om Box American Oak är årets whisky-julklapp för den rökälskande whiskykonnässören så är Box Dálvve julklappen för de som vill ha en mildare whisky men ändå full av smak.

Box 2nd step 02 är en mycket mindre rökig whisky full av vanilj i både doft och smak. Sherryfaten som ingår ger whiskyn också mer av torkad frukt. Det här är en 4-årig whisky med bourbonfatslagrad whisky i över 5 år. Det här är en mycket trevlig whisky som jag tänker dyka djupare i framöver.

Jag genomförde en livesändning som ni kan hitta här på Facebook

img_2110

Nedan lite actionbilder när Roger Melander plockar ut whisky från fat som sedan ska bli Festival 2015

img_3836 img_3830 img_3825

 

Share Button