«

»

feb 22 2017

Holger Berndt

Whiskybloggen: Cinderella Whisky Fair 2017

 

IMG_2554Efter en fredagskväll med Fantomen på operan så var det dags för Whiskymässa på Cinderella. Det är alltid med spänd förväntan man går på whiskymässa. Den här mässan är lite speciell eftersom den hålls  på bildäck av en färja. Dessutom tror jag det är det lite prestige bland destillerierna att presentera något alldeles speciell just för denna mässa på havet. Dessutom kan du få med dig de flaskorna som man har med sig från destillerierna.

Vissa av dessa rariteter säljs fort slut och finns till salu ute på nätet redan samma dag som de släpps. Det är en gemytlig och trevlig atmosfär. För några är det några ”shots” för mycket innanför västen redan i terminalen. Själva mässan är himla bra arrangerat och det blir aldrig riktigt trångt om man bortser från när mässan öppnar.

Nu till själva whiskyn. Även om denna whiskyn provades innan mässan på Ardbeg Embassy i Gamla stan så måste den få ett omnämnande. Det var en Laphroaig 18 år. Den smakade precis som en ”Laffe” ska smaka. Lite medicinal med en härlig sälta på läpparna. Kan säga att jag njöt.

Archipelago_2017_A4_300dpi-768x1025

Box  Archipelago 2017

Min första anhalt blir förstås hos Box och Svenska Eldvatten. Det är som att komma hem till en kär gammal vän. De hade sina montrar mitt emot varandra. I köerna innan insläppet var det både nervöst och uppsluppet.. När det en minut kvar vrålade någon ARE YOU READY! Då förstod man att det här var en efterlängtad tur. Box släpper Archipelago 2017 på mässan och kursen fortsätter framåt vad det gäller doft och smak. Den motsvarar förväntningarna man har med tanke på vad Box American Oak levererade. Det här är kvalité. Här kommer jag längre framöver göra en liten Head-Head provning mellan dessa buteljeringar från Box. Det var bra tryck hos Box men Archipelago räckte hela mässan innan de tog slut. Det buteljerades endast 1016 flaskor och jag tror denna kommer bli en raritet med tanke på upplagan och den fina kvalitén.

Islay

Svenska Eldvatten Single Malt Exclusive Islay

Svenska Eldvatten har levererat topp-whisky efter topp-whisky. Den oberoende buteljerarna med Peter Sjögren och Tommy Andersen i ledningen har snabba beslutsvägar i sitt sätt att välja ut bra fat. Det har gett resultat för oss konsumenter. Här får man chansen att smaka både ung och gammal whisky av klass. Jag provade ett antal drams här. En fantastisk Islay Cask från Laphroaig som tyvärr var utsåld. Jag kommer att skriva en särskild blogg längre fram vad gäller Svenska Eldvatten och speciellt våra medlemmar i Malty Towers ska spetsa öronen då.

IMG_2559

Mannochmore 25 y.o.

Efter att gått runt i montrarna och smakat på Bowmore, Dalmore och japansk whisky så fick jag tips om en liten okänd pärla som fanns i Diageos monter. Där träffade jag på Anders Kjörling, inte helt okänd för sin whiskykunskap och musik. Vi pratade sherrylagringar och här fick jag insupa kunskaper om sherryns underbara värld som jag inte hade en aning om. Tipset om whiskyn visade sig vara en alldeles underbar 25-åring från Mannochmore. Jag får utnämna den som mässans bästa whisky från ett destilleri som är som en outforskad pärla.

Hur kan man sammanfatta hela resan. Fantastiskt roligt att få träffa så många whiskyentusiaster. Visserligen fanns det de som var där för YPK faktorn men att får dofta smaka och diskutera whisky är det som gör hela tillställningen så otroligt rolig. Javisst blev det för många flaskor med sig hem men det är sådana smällar man får ta.

 

 

Tommy Andersen

Tommy Andersen

Anders Gjörling

Anders Gjörling

IMG_2569

Peter och Tommy Svenska Eldvatten

Box Monter

Box Monter

 

 

 

Share Button