«

»

apr 22 2017

Holger Berndt

Whiskybloggen: Svaide från Gotlands Whisky

Det kom ett paket med ett prov från Gotlands Whisky och Christer Roslund. Nu är det 2nd shareholder edition son släpps till aktieägarna. Det första släppet skrev jag om här

Faten man har använt är Bourbon barrel, American oak medium and heavy toast, American oak char och Ex-Laphroaig fat. Om Laphroaigfatet har påverkat whiskyn något nämnvärt låter jag vara osagt. Whiskyn är som den första edition 3 år och håller 47%. Den är heller inte kylfiltrerade.

 

När jag provar whiskyn så gör jag det mot den 1st edition.

Doft: Den här känns mer av jäst och en väldigt ung whisky något omoget. Doften skiljer sig väsentligt. Bourbonfatet ger vanilj-kola och jag gissar att ett tidigt skuret hjärta ger dess starka citrus doft. Skönjer en viss rökig ton.
Smak: Pepprig med en blommig ton. En inte allt för dominerad rök-puff innan citrustoner gör sig påmindEn aning oljig.
Eftersmak: Saltlakrits som domineras av en torr sälta med blommiga inslag där en aning av ekfaten klingar av. Varm men kort som sig brukar i en ung whisky. En tilltalande mild rökighet när den klingar av.

Sammantaget: En ung whisky förstås. Trevlig och varm. Lite mer attityd än första utgåvan

Det slog mig att den här påminner om Box Pioneer och av en händelse hade jag det i mitt skåp. Och Ja. De påminner om varandra i karaktär.

Jag tycker det är himla kul att vi har fått ännu ett svenskt destilleri som kan koka och lagra bra whisky. De två shareholder editions som kommit från Gotlands Whisky lovar gott när man nästa buteljering släpper för allmänheten. Den ser jag verkligen fram emot.

Share Button